1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Terapia cognitiv-comportamentala

 

Gandirea pozitiva este considerata a fi cheia sanatatii si eficientei in viata. Pornind de la aceasta atitudine, tccpsihoterapia cognitiv-comportamentala prezinta principiile, strategiile si metodele psihoterapiei cognitiv-comportamentale si modul cum pot fi ele puse in practica in cabinet in beneficiul pacientilor, astfel incat acestia sa invete tehnicile necesare de a gandi pozitiv si de a trai eficient.

Acest tip de psihoterapie este de fapt o combinatie a doua terapii: terapia cognitiva si terapia comportamentala. Desi bazate pe principii diferite, cele doua terapii se complementeaza foarte bine, astfel incat nu poate fi intalnit un terapeut care sa practice terapia cognitive fara terapia comportamentala si invers.
Terapia cognitiva este un tip de tratament psihologic,  este o combinatie de psihoterapie si educatie. In general, este o terapie de scurta durata, atunci cand se adreseaza unor simptome  cum ar fi depresia, anxietatea, fobii, stari conversive (fosta isterie), obsesii si compulsii; dar poate fi si de durata mai mare atunci cand este folosita cu pacienti tulburari de personalitate, borderline, (cu instabilitate emotionala, automutilari, tentative de suicid etc).

In psihoterapia cognitiva psihoterapeutul lucreaza la nivel constient. De aceea este necesara o alianta terapeutica stransa intre terapeut si pacient, o relatie bazata pe colaborare. Transferul nu are  importanta in acest tip de terapie,  terapeutul joaca un rol activ (pune intrebari, ofera sugestii, educa pacientul, da teme pentru acasa etc.), fiind in permanenta centrat pe obiectivele pe care le-a stabilit.Clientul participa active si el. Premiza acestui tip de terapie este aceea ca sentimentele, emotiile si comportamentele cuiva sunt influentate de modul de a gandi al acestuia, in momentul prezent. De aceea, terapia cognitiva este putin sau deloc interesata de trecutul clientului. Mai degraba, ceea ce intereseaza este modalitatea de a gandi in present. Psihoterapeutul sparge tiparele cognitive vechi ale clientului si, impreuna cu acesta, sadeste unele noi, sanatoase, bazate pe optimism si gandire pozitiva. Daca se reuseste sa se schimbe modul de a gadi, clientul va reusi sa isi schimbe si modul in care simte si se comporta.  Terapia cognitiva presupune deci realizarea unei schimbari a modului de a gandi, nu numai pe durata terapiei dar si dupa terminarea acesteia. In procesul terapeutic psihoterapeutul ii ofera clientului toate explicatiile de care acesta are nevoie, pentru a intelege legatura dintre toate aceste procese mentale, emotionale,comportamentale.

In psihoterapia comportamentala se pleaca de la premisa ca cele mai multe tulburari psihologice isi au originea in faptul ca, datorita emotiilor generate practic de modul de a gandi, comportamentul adoptat trebuie schimbat si el, pe masura  ce se inteleg  mecanismele de functionare. Comportamentele nedorite s-au stabilit  fie unor exercitii repetate menite  lipsei invatarii, fie se datoreaza existentei  unei invatari gresite. Fie  persoanele implicate nu au dobandit abilitatile si comportamentele necesare pentru a face fata problemelor vietii, fie au dobandit abilitati si comportamente inadecvate.
Partea aceasta vizeaza inlocuirea comportamentelor nedorite cu tipare de comportament mai sanatoase. Orice comportament este determinat de anumite situatii si este intarit de consecintele sale. Daca vrem sa modificam un comportament, trebuie sa actionam la nivelul situatiilor declansatoare. In cadrul acestui tip de interventie terapeutul nu incearca sa inteleaga de ce  se comporta oamenii asa cum nu trebuie, ci doar ii invata cum sa schimbe acest comportament care evident este nefast pentru ei.

Astfel, scopul interventiei cognitiv- comportamentale este sa puna sub semnul intrebarii si sa schimbe conditiile disfunctionale si contrare pentru a-l faca pe client mai productiv  si mai multumit de viata sa. Terapeutul pune la dispozitia clientului strategii simple de invatare  prin care acesta dobandeste abilitati practice si eficiente care pot fi aplicate toata viata in organizarea vietii de zi cu zi.

Schimbarea se poate face prin tehnici cognitive sau comportamentale, tehnici pe care psihoterapeutul le are in bagajul sau. 

Cabinetul meu

Intra incabinet

Vorbe de suflet

Viata este o îndelungata lectie în umilinta. (J. M. Barrie)

Meniu

De ce o psihoterapie
Ce este psihoterapia
Psihoterapia integrativa
Despre consiliere
Terapia de cuplu
Terapia de familie
Terapia de grup
Copiii si psihoterapia
Dezvoltare personala
Atacurile de panica
Tulburari anxioase
Despre depresie
Disfunctii sexuale
Despre hipnoza
Depresia postpartum

Grupuri suport

Grupuri suport

Harta cabinete psiho

cabinetepsiho

Vizitatori

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter